Alegerea aparatului potrivit pentru filtrarea și purificarea apei
Alegerea unui filtru sau purificator de apă potrivit poate deveni o sarcină dificilă, mai ales dacă nu cunoaștem caracteristicile fiecărui aparat în parte. Bineînțeles că scopul nostru final este cel de a obține apă potabilă, însă trebuie să luăm în considerare care sunt nevoile noastre și ale familiei. Așadar ne vom concentra pe factori precum eficiența în utilizare, capacitatea de filtrare, viteza de filtrare, nivelele și performațele de purificare a apei.
Eficiența în utilizare
Sistemele utilizate pentru filtrarea apei elimină substanțele și reziduurile din aceasta, dar și gustul sau mirosul neplăcut al apei potabile. Cât de eficiente sunt însă acestea? După cum am spus mai sus, majoritatea reușesc să îndepărteze 99,9% dintre microorganisme sau alte depuneri. Ele reușesc cu succes să producă apă curată, însă trebuie să cunoaștem exact care sunt nevoile noastre pentru a face alegerea cea mai potrivită.
Capacitatea de filtrare
Capacitatea de filtrare este un alt factor pe care trebuie să-l luăm în considerare atunci când achiziționăm un sistem de filtrare a apei. Acest lucru este dictat de numărul de utilizatori. Dacă avem nevoie de câțiva litri de apă potabilă în fiecare zi pentru întreaga familie ne vom asigura că aparatul de filtrat este capabil să funizeze acest volum fără efort.
Viteza de filtrare a apei
Capacitatea de filtrare este dictată de viteza cu care se realizează acest proces. Unele filtre reușesc să atingă un volum mare de apă filtrată deoarece lucrează rapid eliminând mare parte din substanțele și microorgansimele nocive.
Nivelele de purificare a apei
Pentru a obține cea mai bună apă pentru consum trebuie să investim în filtre capabile să curețe orice urmă de poluanți. Există aparate de filtrare care reușesc să curețe apa de anumite pericole, dar nu fac față altora. La achiziție trebuie să vă interesati care sunt substanțele care vor fi înlăturate. Alte filtre se ocupă de mai mulți factori periculoși, începând cu rugina, sedimentele, praful și terminând cu bacteriile, germenii și paraziții. De asemenea clorul și substanțele chimice organice trebuiesc îndepărtate pentru a obține gustul dorit.
Performanțele de filtrare
Toate elementele de mai sus ne prezintă exact care sunt performanțele de filtrare ale aparatului dorit. Pentru a alege cel mai bun instrument este bine să faceți un test al apei de la robinet, care să spună exact ce substanțe conține. Astfel veți putea alege cel mai potrivit aparat de filtrare și purificare a apei.
Materialele din care este realizat aparatul de filtrare și purificare a apei în afara caracteristicilor prezentate mai sus ne vom interesa și de elementele care compun aparatul de filtrare și purificare a apei, precum cartușul, vasul colector, capacul acestuia, precum și modul de montare și întreținere. Astfel vom ști cât timp vom putea folosi aparatul pentru a o obține o apă sănătoasă fără a interveni asupra sa.
Tipul de cartuș
În urma testului de laborator vom ști care este tipul de apă care curge la robinet și vom alege ce tip de filtre ni se potrivesc. Sistemele de filtrare cele mai eficiente de pe piață au în compoziție până la 3 cartușe filtrante, montate în serie – cartușul pentru eliminarea sedimentelor, cartuș de filtrare pe bază de carbon activ, cartuș pentru dedurizare. După trecerea apei prin aceste cartușe filtrante, se obține apa potabilă, cu un gust excelent și fără urme de impurități, bacterii și viruși.
Tipul de vas
Când vine vorba de tipul de vas ne uităm din nou la numărul membrilor familiei și la necesitățile acestora. Dacă suntem puțini, o cană filtrantă poate părea varianta potrivită. Totuși, pentru a fi siguri că vom avea întotdeauna la discreție cantitatea de apă potabilă necesară vom alege un filtru cu un rezervor mai mare care să ne permită oricând să facem o cafea sau un ceai.
Tipul de capac
Filtrul de apă ne ajută să producem apă potabilă sănătoasă. Pentru a menține însă calitatea apei în vasele amintite mai sus, filtrele trebuie prevăzute cu un capac care să nu lase alte impurități să pătrundă în apa tocmai filtrată și purificată.
Apa poate fi astfel întrebuințată fără restricții pentru băut sau gătit, având un gust și miros mult îmbunătățite.
Capacul oferă o siguranță maximă pentru îndepărtarea bacteriilor, virușilor și altor alergeni din aer.
Tipul de montaj
Filtrele de apă montate sub chiuvetă sunt realizate pentru a ne oferi confort și calitate. Ele nu ocupă spațiul de pe blat, fiind ascunse sub masca chiuvetei chiar dacă au dimensiuni mai mari.
Nu în ultimul rând, avem filtrele independente, gen cana, care nu necesită montaj. Acestea au o capacitate mai mică dar sunt comod de folosit și pot fi poziționate oriunde.
Consumabilele aparatului
Pentru a obține o apă cât mai sănătoasă trebuie să schimbăm consumabilele acestor filtre. Cartușele și membranele sunt elementele care rețin impuritățile,
microorgansimele și alte substanțe, ajungând în timp să nu mai corespundă cerințelor din cauza încărcării. Periodic vom avea grijă să le schimbăm, pentru a fi siguri că vom consuma cea mai bună apă cu putință.
Schimbarea membranelor
Sistemul bazat pe osmoza inversă are un set de consumabile care trebuiesc schimbate la un interval regulat pentru ca acesta să poată purifica apa la capacitatea dorită.
Dacă vom opta ca în cazul cartușelor să le schimbăm o dată la 10 luni, sau mai repede dacă observăm depuneri de sedimente, când vine vorba de membrană, aceasta trebuie înlocuită la un an.
Schimbarea cartușului
În general, cartușul unui filtru de apă trebuie să fie schimbat la aproximativ câteva luni pentru a nu avea timp să dezvolte bacterii.
Acest lucru nu înseamnă că dacă observați o degradare a calității apei, nu puteți face schimbul mai rapid.
Orice filtru de apă vine cu o recomandare a volumului de litri de apă ce pot fi filtrați dar acest aspect este influențat direct de tipul de apă care este filtrat.
Așadar, termenele sunt unele estimative și depind de experiența fiecărui utilizator în parte.
La schimbul cartușului se va ține cont de recomandările producătorului.
Păstrarea rezervelor de apă filtrată
Am stabilit că este mai bine să consumăm apă proaspăt filtrată, în locul celei îmbuteliate deoarece aceasta din urmă își pierde proprietățile la câteva ore după ce pet-ul a fost deschis. Apa filtrată este însă mereu proaspătă, singurul lucru de care trebuie să ne îngrijim, este cum păstrăm rezervele de apă pură obținută cu ajutorul filtrelor. Dacă filtrul nu are un rezervor pe măsură, putem păstra apa la frigider în diverse vase. Vom contribui astfel la un mediu sănătos fără a mai achiziționa pet-uri.
Utilitatea folosirii aparatelor de filtrare și purificare a apei
Alegând să consumăm apă filtrată, vom avea beneficii evidente pentru sănătate dar și unele financiare. Vom face economii substanțiale în comparație cu cei care consumă apă îmbuteliată, iar aparatele electrocasnice nu vor mai avea probleme din cauza apei dure.
Beneficii pentru sănătate
Deoarece filtrele pentru apă asigură un gust și un miros mai bun al apei prin înlăturarea clorului și a bacteriilor putem fi siguri că apa obținută ne va fi extrem de utilă și ne va proteja împotriva diverselor boli. Consumând apă curate, starea de sănătate generală este îmbunătățită, iar sistemul imunitar devine mai puternic. Filtrele pentru apă, rețin spre exemplu, plumbul, un material foarte periculos pentru organism, de aceea achiziționarea unui filtru de apă asigură o sursă de apă curată, sănătoasă, la un cost mai mic decât cel al apei îmbuteliate. Apa filtrată reduce riscul de cancer la colon sau la vezica urinară prin înlăturarea clorului și a derivaților de clor din apă, dar înlătură și riscul bolilor gastrointestinale cu mai mult de 33% prin reținerea protozoarelor cryptosporidium și giardia, elemente rezistente la clorul din apă.
Prelungirea duratei de viață a aparatelor electrocasnice care folosesc apa
După cum am spus, apa dură este responsabilă pentru defecțiunile aparatelor electrocasnice care utilizează apa. Dacă nu folosim un filtru, vom avea depuneri de calcar la mașinile de spălat, bolier sau fierul de călcat, acestea degradându-se în timp, necesitâ
nd înlocuirea. Un filtru de apă pe
ntru întreaga locuință, purifică apa care intră în instalație, inclusiv apa menajeră. Filtrul va fi ales în funcție de capacitatea sa de filtrare, care trebuie să fie proporțională cu cantitatea de apă consumată de familie. Pe lângă calcar el se va ocupa și de îndepărtarea ruginei, a mâlului și a altor contaminanți macroscopici.
Îndepărtarea gustului și mirosului din apă
Gustul și mirosul neplăcut al apei este rezultatul substanțelor organice în descompunere, microorganismelor sau a unor substanțe chimice prezente în apă. Este nevoie de un filtru care să se ocupe de eliminarea gustului și mirosului din apă. Datorită suprafeței sale poroase, cărbunele activ din filtru, reține compușii care dau acest gust și miros neplăcut apei.
Economii financiare
Dacă vine vorba de economii financiare, calculul se face foarte simplu. S-a constatat că în general costurile lunare ale unei familii pentru apa îmbuteliată, se ridică la aproximativ 300 lei. Curios este faptul că dacă am folosi aceeași cantitate de apă direct de la robinet, costul ei ar fi unul incredibil de mic, undeva la 1 leu. Așadar, de ce nu am face o investiție inițială, minoră, în sisteme de filtrare și purificare și am obține lichidul vieții, curat și sănătos, direct de la rețelele publice de distribuție?
Am obține economii financiare evidente (nu se mai plătesc pet-urile, combustibilul mașinii care face drumul la magazin, etc.). Ciudat este faptul că majoritatea consumatorilor nu înteleg faptul că producătorii de apă îmbuteliată folosesc o tehnologie de purificare a apei aflată și la îndemâna noastră. Utilizând filtre domestice obținem o apă mai sănătoasă decât cea cumpărată, și vom fi siguri de proveniența și prospețimea ei.