Prezenta fierului în apa potabilă
Este bine știut faptul că apa este cel mai bun solvent natural, reușind să omogenizeze în componența ei o mulțime de substanțe. Cele mai multe minerale din straturile subterane sunt dizolvate de apă, printre acestea aflându-se și fierul.
Fierul reprezintă aproximativ 5% din scoarța terestră, poziționându-se printre cele mai bogate resurse ale pământului. În apă, fierul poate fi regăsit sub două forme: fierul feros solubil sau fierul feric insolubil. Apa care conține fier feros este limpede și incoloră, fiindcă fierul este dizolvat complet. Când fierul dizolvat în apă intra în contact cu oxigenul sau cu un dezinfectant (clorul), introdus în apă prin stațiile de tratare a apei, se oxidează, devenind fier feric, adică trece în forma insolubilă. Fierul insolubil este responsabil pentru modificările de culoare ale apei, aceasta devenind tulbure și un strat brun-roșcat începând să se formeze
Fierul solubil se poate întâlni:
• În apele subterane (fântâni, puțuri forate, izvoare),
• În apele cu conținut scăzut de oxigen,
• La capetele închise ale rețelelor de distribuție a apei,
• În crustele dure formate prin depunerea mineralelor în conductele de apă.
Efectele fierului asupra sănătății umane, calității apei și sistemului de alimentare cu apă
Spre deosebire de plumb și cupru, ingerarea fierului din apă nu este asociată în mod direct cu efecte negative asupra sănătății. Deși urmele de impurități și microorganisme care sunt absorbite de suspensiile solide de fier, pot pune probleme de sănătate.
Efectele asociate prezenței fierului în apă pot fi grupate în două categorii:
• Efecte estetice, reprezentate prin gust sau miros neplăcut. Fierul, în cantități mai mari de 0,3 miligrame pe litru (mg / l) în apa de băut poate provoca un gust metalic neplăcut și o culoare ruginie. Acest lucru poate păta rufele sau obiectele de uz casnic. Apa ”ruginită” este una dintre cele mai frecvente plângeri ale consumatorilor cu privire la apa potabilă.Lucrul pe care-l veți observa cel mai mult la apa care are un conținut ridicat de fier, este faptul că are un gust metalic. Apa își va modifica culoarea în maroniu și poate conține sedimente.
• Efecte fizice, reprezentate de pagubele produse instalațiilor de apa și eficacitatea redusă de tratare a apei în vederea eliminării altor contaminanți. Acest lucru poate duce la costuri suplimentare ale utilităților de apă. Coroziunea conductelor din cadrul rețelelor de distribuție produce depuneri de sedimente care duc la blocajul sau încetinirea debitului de apă.
Fierul va lăsa pete roșii sau portocalii de rugină pe vasele ceramice, pe chiuvetă, toaletă și cada de baie sau duș. Se va depune în mașina de spălat vase, în boilerul de apă caldă, în mașina de spălat rufe și poate provoca pete pe haine.
Deși fierul în apa potabilă nu este dăunător organismului uman, sedimentele de fier pot conține urme de impurități sau bacterii care pot fi dăunătoare. Bacteriile de fier sunt organisme naturale care consumă fierul și alte minerale pentru a trăi și a se dezvolta. Aceste bacterii formează, de asemenea, o mâzgă brună ce se depune în conductele de apă și în instalațiile sanitare. Bacteriile de fier sunt frecvent întâlnite în apa din puțuri.
Rolul fierului în nutriția umană
Se cunoaște faptul că fierul joacă un rol important în nutriția umană, ajutând la formarea hemoglobinei care transportă oxigenul la toate celulele corpului. Fierul este de asemenea utilizat în metabolismul celular și se găsește în multe din enzimele organismului. Deficitul de fier din organism duce la anemie, oboseală și vă poate face mai predispuși la infecții.
Este posibil ca apa potabilă bogată în fier să fie benefică organismului, deoarece adaugă cantități mici de fier la dieta ta. Cu toate acestea, în timp ce apa care conține fier poate ajuta medierii simptomelor deficienței de fier, ar trebui ca dieta ta să nu depindă numai de fierul din apa de băut ca singura sursă de fier pentru organism.